Okrężnica wykonuje szereg ruchów, które są niezbędne do zapewnienia jej prawidłowej funkcji:
- skurcze okrężne
- odcinkowe
- skurcze perystaltyczne
- ruchy masowe
Przepływ pokarmu
- po 6 godz. wpływa do okrężnicy
- po 9 – 12 godz. wypełnia poprzecznicę
- po 13-17 godz. dociera do esicy
- po 24 godz. wypełnia się odbytnica
W okrężnicy bytują miliardy bakterii (takich jak pałeczki Escherichia coli, Aerobacter aerogenes, Clostridium welchii – pałeczki zgorzeli gazowej) . Liczba bakterii tworzących mikroflorę jelitową zwiększa się w miarę oddalania się od zastawki krętniczo-kątniczej. Ilość bakterii wydalanych z kałem może przekroczyć 30% masy jego stałych składników. Bakterie jelitowe można podzielić na korzystne i niekorzystne dla człowieka. Korzystne przyśpieszają proces trawienia produkując enzymy, które produkują niezbędne witaminy: K, B 12, biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy i kwas nikotynowy. W trakcie procesów trawienia jelitowego powstają również gazy, jak metan, wodór, dwutlenek węgla, które wydalane są na zewnątrz lub wchłaniane z jelit do krwi.
W jelicie grubym jest również wytwarzany i wchłaniany amoniak, który jest produktem przemiany białka.
Przetrawione treści przechodzą przez jelito zstępujące, gdzie wchłaniana jest woda do esicy a następnie do odbytnicy. Zakończenia nerwowe sygnalizują do mózgu uczucie parcia i w tym momencie możemy decydować o swoim zdrowiu.
Skład mas kałowych | |
---|---|
Skład | % całkowitej masy |
Woda | 75 |
Substancje stałe | 25 |
Skład substancji stałych | % całkowitej ilości |
Celuloza i inne włókna ulegające trawieniu | różny |
Bakterie | 30 |
Substancje nieorganiczne (głównie wapń i foforany) | 15 |
Tłuszcze i pochodne tłuszczów | 15 |
Złuszczone komórki błony śluzowej, śluz i małe ilości enzymów trawiennych | 5 |
Niestrawione resztki pokarmowe pozostają w okrężnicy coraz dłużej. Powstające środowisko sprzyja rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej, która produkuje przenikające do krwi toksyny, wywołując toksemię.
Lista toksycznych substancji powstających w jelicie grubym jest bardzo długa – oto niektóre z nich:
- amoniak
- kadaweryna
- agmatyna
- fenol
- indol
- muskaryna
- siarkowodór
- botulina
- indykan
- krezol
- kwas mlekowy
- metanotiol
- putrescyna
- urobilina
- tioglobina